Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
23.05.2008
Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов представи програмата на Ботевите дни на пресконференция в БТА.

Кметът на община Враца инж. Тотю Младенов представи програмата на Ботевите дни на пресконференция в БТА.

   Официалното откриване на Ботеви дни 2008 ще се състои на 25 май, неделя от 11.00 ч. на централния градски площад „Христо Ботев”. Малко по-късно – на 27 май Враца ще изпрати и участниците в 62-то издание на Националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица”. Тази година се очаква по-засилен интерес към похода и включването на 1600 участника от различни възрастови групи. Ще има група студенти от Университета в гр. Киелце, Полша, както и гости от Румъния, Словакия и др. За всяка вечер на похода е подготвена специална аниматорска програма с акцент върху делото на Христо Ботев и Освобождението на България.
   "Новото тази година е, че на 27 май в Европарламента в Брюксел ще бъде организиран Ден на Ботев по покана на евродепутати от ГЕРБ. Идеята е да покажем какво е Христо Ботев за Враца, какво е за България, какво е за Европа", каза инж. Тотю Младенов. Представянето включва 30-минутен филм за туризма, културата и историята на Враца и региона. Ще бъде представена и изложба на старопечатни книги от Врачанския музей, както и препис от "История Славяноболгарская", направен от ученици на Начално училище „Св. Софроний Врачански”.
   Програмата на Ботевите дни включва разнообразни културни мероприятия, сред които са Националният конкурс за есе и стихотворение на тема : "Живеем в земята на Ботев", IV-тата среща на Детския и младежки парламент, дискусия на тема: "Български интелектуалци за Христо Ботев и нашето съвремие", с участието на Мартин Карбовски и родни писатели.
   На 1 юни е традиционният митинг заря под патронажа на президента на Република България Георги Първанов. Закриването на Ботевите дни е на 2 юни с всенародното поклонение на връх Околчица.

Цялата програма на Ботеви дни 2008 можете да откриете тук.