Сигнали за корупция
С лице към хората
начало » Новини
10.12.2010
На 09.12.2010 г. Кмета на община Враца д-р Костадин Шахов проведе прием с жителите на селата Чирен, Девене и Три кладенци.

На 09.12.2010 г. Кмета на община Враца д-р Костадин Шахов проведе прием с жителите на селата Чирен, Девене и Три кладенци.

Присъстваха представители на РУП – Враца, Дирекция „Бюро по труда” - Враца, Дирекция „Социално подпомагане” - Враца, Общинска служба „Земеделие” - Враца,  „ВиК” OOД  - Враца и общопрактикуващите лекари, обслужващи населението по места.

В с. Чирен на разглеждане бяха  поставени няколко проблема.

На първо място хората настояха да се поправи камбаната на църквата, която е сцепена. Покрива на читалището също се нуждае от ремонт и той е належащ, за да се избегне повреждане на библиотечния фонд. В изнесената приемна на кмета постъпиха искания за назначаване на хора, които да се грижат за възрастните. Помолиха той да се погрижи за осигуряване на народни носии за самодейния състав към читалището, както и столове и маси за пенсионерския клуб. Местните жители заявиха, че не са доволни от  процедурата на обслужване за разрешаване на санитарната сеч и поискаха от кмета да предприеме мерки в тази посока. Оплакаха се и от битов проблем – липса на тоалетна в кметството, където се помещава и пощата.

В с. Девене хората сезираха кмета за нарушения на Закона за движение по пътищата. Според тях често в селото се карат моторни превозни средства без регистрационни табели. Транспортните проблеми се оказаха най-сериозни. В селото липсва автобусен транспорт. През населеното място минават тежки ТИР-ове, които напукват къщите. Хората настояха трафикът да бъде пренасочен по околовръстния път. Те дори предложиха рационално решение на проблема с дупките – те да бъдат запълнени временно с цимент и пясък. Жителите на селото настояват да бъде поправена сградата на здравната служба и да бъде осигурено надеждно отопление за зимата. Поставиха акцент и върху проблема с питейната вода. Признаха, че са свидетели на нарушения по отношение на водопроводната инсталация. Има случаи, в които местни жители се прикачват неправомерно към нея и нерегламентирано черпят вода. Хората настояха ВиК да направи проверки, тъй като населеното място има затруднения с доставката на питейна вода. Според тях обаче, за да се реши радикално проблема, трябва да се извърши поне частична подмяна на тръбопровода.

  

За да се справят с домовите кражби хората предложиха на кмета своята идея – да се организират в групи, които да имат ангажимент към опазване на имуществото си, спокойствието и реда в селото.

В с. Три кладенци местните жители поставиха като проблем безработицата. Основните им оплакваия обаче бяха насочени към местния водопроводчик.

На по-голяма част от поставените проблеми жителите на трите населени места, които посетиха приема получиха своевременно отговори от представителите на сътветните институции.